ترشحات سینه

ترشحات سینه

ترشحات سینه:

هر نوع مایعی بغیر از شیر در دوران شیردهی که از نوک سینه خارج شود، ترشحات سینه نامیده می شود ترشحات از نوک سینه بیشتر اوقات چیز نگران کننده ای نیست و ترشحات زرد یا خاکستری رنگ ناشی از تحریک سینه ها محتمل می باشد ولی ترشحات بدون تحریک به دلیل احتمال ابتلا به سرطان باید توسط  پزشک بررسی شوند.در ارتباط با ترشحات سینه توجه به نکات زیر ضروری است:

  • رنگ و نوع ترشح
  • ترشح از یک یا هر دوسینه
  • خروج خودبخودی ترشح یا با فشار
  • وجود یا عدم لمس توده همراه
  • سن
  • وضعیت هورمونی بیمار (مصرف داروی هورمونی، بارداری، شیردهی، یائسگی و … )

ترشحات شیری:

ترشحات شیری ناشی از افزایش سطح پرولاکتین به طور معمول در خانم هایی که در سنین باروری هستند به صورت ترشحات خودبخودی دو طرفه دیده می شود.علاوه بر عوامل تحریک کننده سینه ها عوامل زیادی از جمله طیف وسیعی از داروهای شیمیائی (قرصهای ضد حاملگی، استروژن، پروژسترون، آتنولول، متیل دوپا، وراپامیل، سیتالوپرام، فلوکستین، سرترالین، آلپرازولام، بوسپیرون، سایمتیدین، فاموتیدین، رانیتیدین، متوکلوپرامید و …)، داروهای گیاهی (گزنه،رازیانه و …) و بیماری های زمینه ای (بیماری تیروئید، نارسایی مزمن کلیه ها، نارسایی کبد، تومورها و …) باعث این ترشحات شیری می شوند و رفع این ترشحات گاها نیاز به درمان پزشکی دارد.

ترشحات خونی:

ترشحات خونی بیشتر از سایر انواع ترشحات حاکی از ابتلا به سرطان بوده و نیاز به بررسی بیشتر دارند.ترشحات خونی خودبخودی، مخصوصا از یک سینه همراه با توده سینه ای نیاز به بررسی دقیق تر داشته و گاها حتی در صورت عدم ریسک سرطان نیاز به جراحی برداشتن مجرای شیری دارای ترشح خونی وجود دارد.ترشحات خونی در اواخر دوران بارداری و دوران شیردهی نیز ممکن است دیده شود که معمولاً مدت کوتاهی پس از زایمان برطرف می شود و در صورت عدم لمس توده  خطرناک نمی باشند.

ترشحات آبکی:

ترشحات آبکی کاملاً شفاف و رقیق نیز جهت احتمال ابتلا به سرطان مانند ترشحات خونی مورد توجه و بررسی قرار می گیرند.

ترشحات چرکی:

ترشحات چرکی در اغلب موارد یک طرفه و همراه با علائم التهاب مانند قرمزی، درد و سفتی سینه همراه بوده و منشاء عفونی دارند. در معاینه معمولاً ترشحات از چند مجرا خارج می شوند.هرچند عفونت مجاری سینه اغلب در خانم هایی که در حال شیردهی هستند رایج هست، ولی در سنین یائسگی هم ممکن است دیده شود.درمان با آنتی بیوتیک و تخلیه آبسه های احتمالی رویکرد درمانی برای این ترشحات است.

ترشحات رنگی:

ترشحات رنگی (سفید، زرد، قهوه ای و…) گاها همراه با خارش و سوزش نوک سینه اغلب ناشی از گشاد شدن مجاری اصلی سینه و مرتبط با افزایش سن بوده و کاملاً خوش خیم است وتنها در صورت شکایت بیمار نیاز به جراحی خواهد بود.

ترشحات فیزیولوژیک و طبیعی:

بطور طبیعی در ۶۰% زنان غیرشیرده با فشار نوک سینه مقدار کمی مایع خارج می شود. این ترشحات می توانند رنگ سفید، زرد، سبز، قهوه ای، آبی ، سیاه داشته و معمولاً خونی نیستند و در خانم هایی که قرصهای ضدبارداری یا آرام بخش مصرف می کنند یا در دوران قبل از یائسگی شایع می باشد.

اقدامات تشخیصی در ارتباط با ترشحات سینه شامل معاینه بالینی سینه، آزمایش ترشحات از نظر بدخیمی احتمالی، ماموگرافی، سونوگرافی ، MRI ، داکتوگرافی (عکسبرداری از سینه با ماده حاجب) می باشد.

با تشکر و آرزوی سلامتی مدیر سایت دکتر نیلوفر فرهنگی جراح و متخصص زنان و زایمان و نازایی